Preporučujemo: UMRI PRIJE SMRTI

Novi film bh. reditelja Ahmeda Imamovića UMRI PRIJE SMRTI počinje da se prikazuje u kinima Cineplexx Sarajevo, Cineplexx Mostar Plaza i Cineplexx Palas Banja Luka od 16.11. Film predvodi repertoar kina Mreže nazavisnih kino prikazivača.

UMRI PRIJE SMRTI bh. reditelja Ahmeda Imamovića novi je naslov na repertoaru kina Mreže nezavisnih kino prikazivača, koji počinje sa prikazivanjem od 16. novembra. Film je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem 29. Sarajevo Film Festivalu, a projekcija je bila održana u okviru Open Air programa. Film je također prikazan i u okviru Bihać Avantura Film Festivala u Takmičarskoj selekciji gdje je osvojio glavnu nagradu. 

UMRI PRIJE SMRTI je treći igrani film Ahmeda Imamovića, dobitnika nagrada Evropske filmske Akademije za kratki film “10 minuta“ iz 2002. godine, nakon naslova “Go West“ iz 2005. i “Belvedere“ iz 2010. Radnja filma  prati uspješnog ginekologa, koji je cijeli život proživio brinući se ni za koga drugog osim za sebe. Kada dobije dijagnozu karcinoma u terminalnoj fazi, u crnohumornom procesu organizovanja vlastite sahrane prisiljen je suočiti se s posljedicama svojih postupaka, uključujući i neuspjeli pobačaj svoje posljednje pacijentkinje.

Uloge u filmu ostvarili su Adnan Hasković, Mona Muratović, Milan Pavlović, Almir Kurt, Aida Bukva, Rade Šerbedžija i Maja Jurić. Ahmed Imamović potpisuje scenario i režiju filma. 

Gledanje filmova u kinu donosi extra bodove, tako da je ovo prilika da osvojite dodatne bodove. Sretno!