A šta su ustvari platforme?

U vijestima i postovima stalno spominjemo platforme, ali šta su one zaista i kako ih možete iskoristiti?

European Film Challenge zamišljen je s ciljem promocije evropskog filma, ali i sa željom da se promovira legalno gledanje filmova. Kako bi se to pospješilo počeli smo pričati o različitim platformama i odlučili svaku promjenu platforme nagraditi dodjeljivanjem dodatnih bodova. Kako vi to možete iskoristiti da biste pobijedili?

Platforme su podijeljene u nekoliko grupacija:

1. Kina

Izazov u svakoj od pojedinačnih zemalja ima određene karakteristike - u Bosni i Hercegovini akcent je na gledanju filmova u kinima. Osim što svaki put kada pogledate film u novom kinu dobijate dodatne bodove, gledanje filmova u partnerskim kinima (kino Meeting Point i Multipleks Cinema City u Sarajevu, te Cineplexx Palas u Banja Luci) se svaki put nagrađuje sa dodatnih 6 bodova!

2. Televizija

Svaki televizijski kanal se računa kao odvojena platforma. Naišli ste na bosanskohercegovački film na BHRT-u? Odlično! Bosanskohercegovački filmovi nose dodatne bodove gdje god ih gledate! Provjerite na HRT-u, oni često prikazuju stare evropske filmove, a za Izazov nije bitno iz koje godine je film. Većina kućanstava danas ima pristup stotinama televizijskih kanala - provjerite televizijske programe!

3. VOD platforme

Jeste čitali neku studiju o tome koliko vremena ljudi danas provode na internetu? Mi nismo, ali prilično smo sigurni kakvi bi rezultati bili. Zato, naravno, European Film Challenge prihvata i korištenje internet platformi. Ovdje je malo nezgodnija situacija... Znate li koje internet platforme su uopšte legalne? Znate li da, na primjer, filmovi koji se nalaze na YouTube-u najčešće nisu legalno tu postavljeni? Legalnost možete testirati jednostavno, samo odgovorite na nekoliko pitanja. Da li trebate platiti da dobijete pristup filmovima? Ako ne morate, vjerovatnoća da je film postavljen nelegalno je prilično velika. Ipak, možda je film postavio neko ko ima prava na njega i samo želi da ga pogledate. Da li se film nalazi na stranici produkcijske kuće ili kinoteke ili nekog filmskog udruženja? Ako je odgovor i dalje ne - platforma je skoro sigurno nelegalna.

Srećom, postoje internet platforme na kojima sigurno možete filmove pogledati legalno. Da li ste čuli za HBO Go, Netflix, BBC Player, MUBI, ArteKino Festival? Svi oni su legalni i dostupni online.

4. Festivali, sedmice filma i druga "dešavanja"

Svako od posebnih "dešavanja" računa se kao druga platforma. Pogledali ste film u sklopu Sedmice španske kinematografije? Super! Ili na nekom od festivala i posebnih "evenat-a" - sve dok je prikazivanje legalno, možete prijaviti film i računat će se kao nova platforma.

5. DVD-ovi

I, kada vam svi ostali izvori presuše, ostaju vam dobri stari DVD-ovi. Imate original kod kuće? Odlično! Uslikajte cover DVD-a uz ekran na kom gledate film i eto vam još jedne odlične fotografije i bodova za novu platformu!

Desilo vam se da ste unijeli platformu koju #EFC stranica ne prepoznaje? Ne brinite se! U našoj bazi je registrovan veliki broj platformi, ali neke ipak nedostaju. Kada dobijete informaciju da stranica ne prepoznaje platformu, dobijemo je i mi i trudimo se da u najkraćem roku unesemo platformu i osiguramo vam vaše bodove.

Sada vam je jasnije kako možete osvojiti više bodova u sklopu European Film Challengea? Ako imate još pitanja, slobodno nam pišite, ne zaboravite sve fotografije postavljati na socijalne mreže javno i sretno!